Vissza a Fogászat oldalra

Terhességi fogászat

Évszázados megfigyelések szerint a terhesség alatt gyakran rohamosan romlanak a nők fogai, egyes országok népi gyógyászai szerint nem is szabad ebben a kilenc hónapban fogkezeléseket végezni.

A délszláv országokban a közhit szerint a terhes nő rossz fogának kihúzása tilos, mert a magzat halálát okozhatja. Magyarországon is széles körben elterjedt „népi bölcsesség ” szerint, a terhes nő fogaiból az ásványi anyagot a magzat elvonja, a fogak emiatt mennek tönkre és terjedt el a mondás: minden gyermekért egy fogat.

Valóban van-e alapja ennek az állításnak, veszélyezteti-e a terhesség az anya fogazatát? Milyen tényezők játszanak szerepet a probléma kialakulásában? Tudományos megfigyelések alátámasztják, hogy a terhesség tényleg szerepet játszik - rendszerint valóban ronthatja az anya fogazati állapotát - és elsősorban a terhességi ínygyulladás tehető felelőssé.

Szexuál hormonok hatása a szájnyálkahártyára

Terhességben a megváltozott hormontermelés a szájnyálkahártyán a fiziológiás állapotváltozások (pubertás, menses, terhesség, klimax) során okoz változásokat.

A szájnyálkahártya és fogágy a szexuál hormonok egyik fontos támadási területe (célszerv), így ezek élettani viselkedése és kórélettani jellemzői a hormonhatások függvénye.

A szájnyálkahártya elváltozásai az ösztrogén és progeszteron valamint közvetve az agyalapi mirigy szexuál hormon termelést befolyásoló hormonjainak hatására jönnek létre. Az ösztrogén hatására a szövetekben fokozódik a víztartalom (duzzanat alakul ki), a hámréteg elszarusodása csökken, a sejtek szaporodási aktivitása növekszik. Az ösztrogén fokozza a sejtanyagcserét, a sejtosztódást, hatásukra vérbőség támad, ami a kis artériák és a kapillárisok tágulásának a következménye A progeszteron fokozott érdúsulást okoz, mely sérülékennyé, vérzésre hajlamossá teszi a szöveteket. A vérbőség és a folyadék visszatartás mellett a hám tovább vastagszik, de az osztódások száma csökken.

Terhességi ínygyulladás

Terhességi ínygyulladáson a terhességgel kapcsolatban keletkező vagy a terhesség ideje alatt súlyosbodó ínygyulladást értjük. A gyulladásos folyamat legszembetűnőbb az ínypapillák duzzanatán, vérzékenységén. Súlyosabb esetekben az egész ínyszél duzzadt, vérzékeny. A terhességi ínygyulladás alapja az agyalapi mirigy fokozott hormon termelése, ennek eredményeként ösztrogén és progeszteron árasztja el a szervezetet mely az ínyen gyulladásos folyamatot vált ki. Gyakorlatilag minden terhes nő esetén megfigyelhető az ínygyulladás jelenléte. Súlyos fokú ínygyulladás azonban a terhesek 10-20%-ában fordul elő, a fogágyat maradandóan károsító (a fogak elvesztését közvetlenül okozó) eset viszonylag ritkán fordul elő. Terhesség alatt igen gyakran megfigyelhető a fogak bizonyos mértékű meglazulása. Ennek egyik magyarázatát adja a relaxin nevű hormon szintjének emelkedése mely egyébként a medence szalagok ellazulását segíti elő.

Kísérletekkel bizonyították, hogy relaxin hormon adagolás a kollagénrostok lazulását eredményezi, közöttük folyadék felszaporodás látható Ugyancsak segíti a foglazulást a fog gyökérhártyarostok anyagcseréjének megváltozása. A terhességi ínygyulladás a terhesség előrehaladtával erősödik, a második hónaptól kezdődik, a harmadik hónaptól kifejezetté válik és a nyolcadik hónapban a legsúlyosabb fokot éri el. A szülést követően általában spontán gyors javulás mutatkozik. Idősebb terhes nőkön az ínygyulladás súlyosabb formáját lehet megfigyelni, mint fiatalokon. A terhességi ínygyulladás alapját a hormonális változások (általános ok) teremtik meg, de ennél nagyobb jelentősége van a helyi okoknak, a hiányos szájápolásnak, lepedéknek, fogköveknek, rossz fogpótlásoknak, szabálytalan fogazatnak, amelyek egyébként önmagukban is hajlamosítanak ínygyulladásra. Fokozzák a gyulladásos hajlamot olyan egyéb hormonális hatások, melyek a kapillárisok falán a folyadék kilépését és ezzel a duzzanat kialakulását fokozzák. A duzzanat növeli a fogakon a lepedék megtapadását. Fokozza a foglepedék képződést, hogy a terhes nők – mint hazai kiterjedt vizsgálatok bizonyítják megváltoztatják étkezési szokásaikat, kifejezetten pépes ételeket fogyasztanak, kevesebbet rágnak mint a nem terhesek, gyakrabban étkeznek, de ezt nem követi gyakoribb fogmosás. Az ínygyulladást segítik elő a fogkövek. A terhesek mindössze 15%-a távolíttatja el fogköveit a terhesség első időszakában, ezzel csökkentve a kövek által fokozott gyulladást, ínyvérzést.

Felhasznált anyagok a terhességi fogászatban

A fogászatban alkalmazott egyes anyagok is gyakran szerepet játszanak az ínygyulladás kialakulásában és fenntartásában. A fogpótlások fémanyagai szerepelnek gyakran allergénként, de hasonlóan a tömőanyagok is szerepet játszhatnak allergiás jelenségekben. Ezek nemcsak a szájüregben okozhatnak helyi tüneteket (ínygyulladás, nyelvgyulladás, savanyú ízérzés, bizsergés, száj körüli kiütések stb.), hanem távolhatásként ekcémát, bőrgyulladást és más megbetegedéseket tarthatnak fenn. A probléma kiderítésében két módszer terjedt el, az egyik a fogászati fémkioldódás műszeres mérése, a másik a fogászati anyagok bőrteszt allergia vizsgálata. A bőrteszt allergiavizsgálatok szerint a megvizsgált betegek 35-40%-a mutat pozitív allergiás reakciót valamilyen fogászatban alkalmazott anyaggal szemben, ezek között 15%-uk férfi és 85%-uk nő. Az allergiás páciensek 2/3-ad részében egy anyagra, 1/3-ad részében több anyagra egyszerre fordul elő reakció. A legtöbb pozitív esetet a fémek adják, ezek között is a nikkel, kobalt, palládium, króm és kadmium vezetik a listát. Az allergizáló anyagokat tartalmazó töméseket (pld. amalgám), koronákat, hidakat haladéktalanul el kell távolítani és az illető személyre igazoltan (előzetes bőrteszt) ártalmatlan anyagokból kell újra elkészíteni. Az allergizáló anyagok eltávolítását követően ha ez volt az ínygyulladás egyik oka, akkor a tünetek mérséklődnek, elmúlnak.

A terhességi ínygyulladás fokozatai

Vérzékenység a frontfogak területén az ínyen, ínyszéli pír A fogközi papillák duzzanata, a papillák sötétvörösek, vérbőek, véreznek Az ínypapillák rendkívül duzzadtak, fellazultak, sérülékenyek Az ínypapillák érzékenyek, az étkezést gátolják. Az egész íny kifejezett duzzanata Ínydaganat kialakulása (jóindulatú szövetszaporulat)

A terhességi ínygyulladás folyamatos fogorvosi, szájsebészeti kezelést igényel. Gyógyításában a szájhigiénia feltételeinek megteremtése, a fogkövek eltávolítása, gondos fogtisztítás, az íny cink-kloridos ecsetelése, szájöblítők alkalmazása szerepelnek.

A megfelelő táplálkozás, a szükséges anyagok bevitele, a gondos általános higiénia mellett a fogorvos látogatása és a szájápolás, nemcsak a mama, hanem a baba egészségét is szolgálja.