MRI, CT, Röntgen

A radiológiai vizsgálatok – mint amilyen a röntgen, a CT vagy az MRI – a sürgősségi eseteket leszámítva a magyar egészségügyi ellátásban gyakran több hetes várakozási időt követően végezhetők csak el.

Rendelési idő

Rendelési cím

  • Erzsébet Dental & Medical 1203 Budapest Lajtha László utca 24. földszint, 5-ös ajtó
Kapcsolatfelvétel Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

MRI, CT, Röntgen
bemutatása

Mindent a röntgenvizsgálatról

A röntgenvizsgálat ma már elengedhetetlen eleme a modern orvostudománynak, ha a belső szervek problémáinak gyors feltérképezéséről van szó. Az átvilágítás a test bizonyos pontjaira irányított röntgensugárral történik, amely a szervezeten áthatolva más-más erősséggel verődik vissza a belső szervekről és a csontokról, ezáltal a problémás terület egy speciális filmen – vagy digitális röntgen esetén a számítógépen – rajzolódik ki.

Röntgenvizsgálat az érintett testrész függvényében történhet állva vagy fekve, és rendszerint nem tart tovább néhány másodpercnél, aminek során a páciens részéről fontos a mozdulatlanság. A megvilágítás előtt a betegnek minden fémből készült ékszert, kiegészítőt és egyebet el kell távolítania magáról annak ellenére is, hogy maga a vizsgálat speciális védőruhában zajlik.

Bár sokan másként vélik, a modern röntgenvizsgálatok már igazán jelentéktelen sugárterheléssel járnak. Egészséges emberekre a beavatkozás semmiféle mellékhatást sem gyakorol, de terhes kismamákon és kisgyermekeken mégis csak indokolt esetekben alkalmazható.

Mindent a CT vizsgálatról

A CT vizsgálatok nagymértékben megkönnyítik a mai orvosok dolgát, ha olyan sérüléssel vagy problémával van dolguk, amit a röntgenes átvilágítás nem képes kellő alapossággal feltérképezni, a diagnózishoz vagy a kezeléshez. A CT, vagy kevésbé ismertebb nevén számítógépes tomográfia ugyanis akár az egész testünket képes néhány milliméteres szeletekben lefotózni, alapos betekintést adva ezzel például egy csonttörés vagy egy elváltozás hátterébe.

A CT vizsgálatok során is erős röntgensugarak érik szervezetünket, amelyek a belső szerveken történő keresztülhaladásuk során eltérően verődnek vissza a szövetekről, és a digitális képalkotás során nagy felbontású, aprólékos képeket tudnak biztosítani az adott problémáról. A beavatkozás rendszerint hanyatt fekve történik, és legfeljebb 20 percet vesz igénybe, miközben a páciensnek a teljes mozdulatlanságra kell törekednie. Előfordulhat, hogy a pontosabb képalkotás miatt kontrasztanyag fogyasztása javasolt, ami néhány esetben kisebb allergiás reakciókat idézhet elő.

A modern CT vizsgálat a röntgenhez hasonlóan csak nagyon minimális sugárterheléssel jár, ezáltal az egészséges emberek számára nincsenek negatív hatásai, de kismamákon és gyermekeken csak erősen indokolt esetben végezhető el.

Mindent az MRI vizsgálatról

Az MR-, vagy MRI vizsgálat a modern orvostudomány egyik legkorszerűbb képalkotó módszere, amely a röntgensugarak helyett a mágneses rezonanciára épül. Segítségével nagy megbízhatósággal és páratlan felbontásban készíthető felvétel az emberi szervezet bármelyik pontjáról. A vizsgálat során a páciensnek egy szűk, csőszerű gépbe kell feküdnie, ahol egy 0,5-1,5 Tesla erősségű mágnes által generált mágneses mező készíti el a szervezetről a jó minőségű képeket, amelyek sok esetben elengedhetetlenek a megfelelő diagnózis felállításához vagy a kezelés megkezdéséhez.

Az MRI vizsgálat rendszerint fekvő helyzetben történik. A betegnek egy hengerbe kell feküdnie, ahol 15-30 perc alatt a gép mozdulatlan állapot mellett elvégzi a képalkotást. A vizsgálat alatt a páciens folyamatosan képes kommunikálni az orvossal és a nővérrel, ha kérdése van, esetleg valamilyen problémát tapasztalt.

Az MRI jelenleg a legbiztonságosabb képalkotó módszer a modern orvostudományban, ezáltal mellékhatásai egyáltalán nem ismertek. Ha szükséges a megelőző kontrasztanyag elfogyasztása, akkor kisebb allergiás reakciók kialakulhatnak, de ezen felül csak az első trimeszterben lévő kismamáknak nem ajánlják a vizsgálatot.

MRI, CT, Röntgen magánrendelés árak

MRI, CT, Röntgen árak

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Összes megtekintése

Kedves Pácienseink! 2024. március 25-től csak bankkártyával, illetve készpénzzel tudják számlájukat kiegyenlíteni. Kérésükre a számlát ki tudjuk állítani a kívánt egészségpénztár nevére, azonban egészségpénztári kártyát a továbbiakban nem áll módunkban elfogadni.

Hívás