Blog
  1. Híreink
  2. Búcsú a fogkőtől: a fogkő eltávolítása fájdalommentesen!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Búcsú a fogkőtől: a fogkő eltávolítása fájdalommentesen!

Búcsú a fogkőtől: a fogkő eltávolítása fájdalommentesen!

Búcsú a fogkőtől: a fogkő eltávolítása fájdalommentesen!

A fogkő eltávolítása nem csupán egy esztétikai beavatkozás, jóval többről van szó. Ez egy alapvető eljárás, amely megóvja fogainkat és ínyünket a súlyos betegségektől. De mi is pontosan a fogkő, hogyan alakul ki és miért olyan fontos annak rendszeres eltávolítása?

Mi az a fogkő és hogyan képződik?

A fogkő, szaknyelven dentális kő, a lerakódott plakk megkeményedett formája, ami a fogak felszínén vagy alatt alakul ki. Kezdetben a plakk - egy lágy, ragadós lerakódás - gyűlik össze a fogakon, amelyet ha nem távolítanak el rendszeresen, ásványi anyagokkal telítődik és fogkővé keményedik. Ez főleg a nyál ásványi anyagainak köszönhető, amelyek a plakkban fennakadnak és idővel megszilárdulnak.

A szájhigiéné és az, hogy mit eszik és iszik, nagyban befolyásolják a fogkő képződésének gyakoriságát és mennyiségét. Egyes ételek és italok, mint például a kávé és a tea, elősegítik a plakk lerakódását. Ha pedig nem távolítják el időben, fogkővé alakul. 

Fontos megjegyezni, hogy a fogkő nem távolítható el otthoni fogmosással vagy fogselyem használattal; csak szakember – például egy fogorvos vagy egy szájhigiénikus – képes eltávolítani azt.

A rendszeres fogkő eltávolítás elengedhetetlen a jó szájhigiénia fenntartásához és elkerülhető vele számos további szájüregi probléma, mint például az ínysorvadás vagy a fogvesztés. 


Forrás: Pexels

A fogkő eltávolítás módszerei

Amikor a fogkő eltávolítására kerül sor, több módszert is alkalmazhatnak a fogorvosok és szájhigiénikusok, hogy visszaadják mosolyának fényét, és megőrizzék szájüregének egészségét. A két leggyakrabban alkalmazott módszer a mechanikus eltávolítás és az ultrahangos leküzdés, ám fontos megjegyezni, mindkét módszer fájdalommentes, illetve szükség esetén helyi érzéstelenítőt alkalmaznak. 

Mechanikus eltávolítás

Ez a hagyományos módszer különféle, kézzel fogható eszközöket használ a fogkő eltávolítására. A fogorvos vagy szájhigiénikus speciális, hegyes eszközökkel távolítja el óvatosan a fogkő lerakódásokat a fogak felszínéről és az ínyszél alatti területekről.

Ultrahangos leküzdés

Az ultrahangos leküzdés egy modernebb módszer, amely rezgést és vízsugarat használ a fogkő eltávolítására. Az ultrahangos eszköz csúcsa rezonálva képes feloldani és eltávolítani a fogkő lerakódásait anélkül, hogy károsítaná a fogakat. Ez a módszer gyakran kevésbé fájdalmas a betegek számára, és hatékonyabb lehet a nehezen elérhető helyeken lévő lerakódások esetében.

Miért fontos a rendszeres fogkő eltávolítás?

A rendszeres fogkő eltávolítás nem csupán az esztétikai megjelenés javítása miatt fontos. Sokkal inkább alapvető szerepet játszik fogaink és ínyünk egészségének megőrzésében. A fogkő lerakódások nem csak kellemetlen megjelenésűek, de a szájüregi betegségek forrásai is lehetnek.

Megőrzi az egészséges ínyt

A fogkő gyakori okozója az ínysorvadásnak, ami az íny visszahúzódásához és végül a fogak elvesztéséhez vezethet. A rendszeres fogkőleszedés segít megőrizni az íny egészségét, megelőzve az ínygyulladást és más komoly ínyproblémákat.

Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

A fogkő a baktériumoknak tökéletes táptalajt biztosít, amelyek savakat termelnek, károsítva a fogzománcot. Az időben történő fogkő-eltávolítás segíthet csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

Rossz lehelet ellen

A fogkő lerakódások szintén hozzájárulhatnak a kellemetlen szájszag kialakulásához. A rendszeres fogkőleszedés segít fenntartani a friss leheletet, és megszünteti a baktériumokat, amelyek a rossz leheletért felelősek.

Megelőzi a fogágybetegség kialakulását

A fogkő és a plakk felhalmozódása az íny belső felületén előidézheti a parodontitis (fogágybetegség) kialakulását, ami a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet. Eltávolításuk, és megfelelő szájhigiéniai szokások megelőzhetik ezen súlyos állapot kialakulását.


Forrás: Pexels

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogkő eltávolítása egy szakszerű és biztonságos folyamat, amelyet fogorvos vagy szájhigiénikus végez. Bár a kezelés menete függ a fogkő elhelyezkedésétől és mennyiségétől, néhány alapvető lépést minden esetben követnek.

Konzultáció és vizsgálat

A kezelés előtt a fogorvos vagy szájhigiénikus alapos vizsgálatot végez, amely magában foglalhatja röntgenfelvételek készítését is, hogy pontos képet kapjon a fogkő elhelyezkedéséről és mértékéről. Ezen megkérdezi a szájhigiéniai szokásairól, hogy személyre szabott tanácsokat tudjon adni.

A fogkő eltávolítása

A fogkő eltávolítására különböző módszereket alkalmaznak, attól függően, hogy a lerakódások hol találhatók. A kézi eszközökkel történő eltávolítást és az ultrahangos tisztítást már említettük. A kezelés során a cél a fogkő teljes és alapos eltávolítása, hogy a fogak és íny egészséges maradhasson.

Polírozás és fluoridkezelés

A fogkő eltávolítása után a fogak felszínét polírozhatják, hogy simábbá tegyék és megnehezítsék a plakk újbóli lerakódását. Ezután fluoridkezelés következhet, amely segít erősíteni a fogzománcot és védelmet nyújt a szuvasodással szemben.

Személyre szabott tanácsadás

A kezelést követően a fogorvos vagy szájhigiénikus személyre szabott tanácsokkal látja el a szájhigiénia további javítása érdekében, beleértve a megfelelő fogmosási technikákat, a fogselyem, interdentális kefék használatát és az esetlegesen szükséges étrendi változtatásokat.


Forrás: Pexels

Az eltávolítás utáni ellátás és megelőzés

Bár a fogkő eltávolítása általában nem jár hosszú gyógyulási idővel, fontos, hogy az első néhány hétben óvatosan bánjon a kezelt területekkel, hiszen a fogai és ínye érzékenyebbek lehetnek. Ahhoz, hogy megőrizze fogai egészségét, érdemes figyelembe vennie az alábbi praktikus tanácsokat: 

  • Kezelés után néhány napig kerülje a túl kemény, túl forró vagy túl hideg, valamint ropogós, kemény ételeket;
  • vásároljon puhább sörtéjű fogkefét, így nem lesz kellemetlenebb a fogmosás;
  • használjon gyulladáscsökkentő szájvizet és ínyvédő, érzékeny fogakra ajánlott fogkrémet;
  • továbbra is figyeljen a megfelelő szájhigiénére, használjon fogselymet és fogközi kefét a nehezen elérhető helyek tisztítására;
  • rendszeresen látogasson el fogorvosához, hogy időben kiszűrhetők legyenek a problémák, és szükség esetén a beavatkozás megtörténjen;
  • figyeljen oda az egészséges étrendre, kerülje a túlzott cukorbevitelt és savas ételek fogyasztását, amelyek elősegíthetik a plakk képződését és a fogszuvasodást;
  • érdemes megfontolni a dohányzás abbahagyását, ami jelentősen növeli a fogkő képződésének kockázatát, valamint számos egyéb szájüregi betegség, például ínybetegségek és szájrák kialakulásának esélyét.

Gyakori kérdések a fogkő-eltávolítással kapcsolatban

Megelőzhető-e teljesen a fogkőképződés?

Bár a fogkő képződését jelentősen csökkentheti a rendszeres és alapos szájhigiénia, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzések, teljesen megakadályozni nem mindig lehetséges. Személyre szabott tanácsokért forduljon fogorvosához.

Fájdalmas a fogkő eltávolítása?

A modern fogászati technikák és érzéstelenítési módszerek lehetővé teszik, hogy a fogkő eltávolítása minimális kellemetlenséggel járjon. Érzékenyebb páciensek esetén a fogorvos helyi érzéstelenítőt is alkalmazhat, hogy teljesen fájdalommentes legyen a kezelés.

Milyen gyakran szükséges a fogkövet eltávolítani?

A szükséges gyakoriság személyenként változó, de általában ajánlott legalább évente egyszer, vagy ahogy a fogorvosa javasolja. A rendszeres látogatások segíthetik a fogkő képződésének korai felismerését és kezelését.

Hogyan befolyásolja a fogkő a szájüregi egészséget?

A fogkő nem csak esztétikai probléma: elősegítheti a fogszuvasodást, az ínygyulladást és a fogágybetegséget is. Rendszeres eltávolítása kulcsfontosságú a szájüregi egészség megőrzéséhez.

Mennyi időt vesz igénybe?

A kezelés időtartama függ a lerakódások mértékétől és helyétől, de általában egy rövid látogatás során elvégezhető.

Milyen időközönként szükséges az eltávolítás?

Általában félévente érdemes ellenőriztetni fogaink épségét, és ilyenkor aktuális lehet a fogkőleszedés is, ugyanakkor a fogorvos ettől eltérő időt is javasolhat, ezért érdemes egyeztetni arről, mikor válik időszerűvé az Ön fogsora esetében.

Mennyibe kerül a fogkő eltávolítása

A fogkőleszedés ára nagyban függ az érintett terület kiterjedtségéről. Klinikánkon polírozással együtt végzünk fogkőeltávolítást a tökéletes eredmény érdekében és állcsontonként határoztuk meg a költségeket. Aktuális árainkat a fogkő eltávolítás oldalunkon találja.


Ha már fél éve nem járt fogorvosnál, bízza magát az Erzsébet Dental elismert és elhivatott orvosaira, akik minden problémában segíteni fognak Önnek.

Hívás