Vissza a Fogászat oldalra

Fogkő eltávolítás

A fogkő eltávolítás során a fogak felszínén megtapadt fogkövet távolítjuk el. A fogkő a fogakon megtapadt lepedék mineralizációja révén alakul ki.

A fogkő felszíne igen érdes, ezért a fogkövek felszínén megtapadt lepedéket nem lehet maradéktalanul eltávolítani fogmosás során, a felhalmozódó lepedéknek köszönhetően a fogkő vastagsága folyamatosan növekszik. Felszínén lévő lepedék komoly veszélyt jelent a fogágy számára. Ajánlatos fogorvosával félévente, évente ellenőriztetni a felgyülemlett fogkő mennyiségét és szükség szerint eltávolíttatni azt. A fogkő eltávolítás alkalmával ultraszónikus depurátort használunk. A műszer fejének rezgése továbbterjed a fogfelszínre és a rezgések szétzúzzák a fogkövet. A beavatkozás végén a fogak felszínét polírozzuk, így tökéletesen sima és jól tisztítható felszínt kapunk, így Ön is könnyebben tisztíthatja fogait.

Megelőzhető-e a fogkő kialakulása?

Mindenképpen lassítható a fogkő kialakulása illetve csökkenthető a mennyisége. Ennek érdekében a lepedéket fogmosással naponta legalább kétszer a lehető legalaposabban távolítsuk el minden fogfelszínről. Használjunk ehhez kiegészítő eszközöket is! (fogselyem, fogköztisztító fogkefe)

Ezen kívül attól függően, hogy kinél milyen gyakran képződik a fogkő, a fogorvos megállapítja, hogy mennyi időnként van szükség ellenőrző vizsgálatokra, hogy a gondos fogápolás ellenére keletkező fogkövet eltávolíthassa.