Vissza a Fül orr gégészet oldalra

Hallásvizsgálat

Életkorunk előrehaladásával hallásunk minősége természetes romlásnak indul, de hasonló fülproblémákat tud előidézni egy közönséges nátha, egy vírusfertőzés, a megnagyobbodott orrmandula, sőt akár még az orrpolip is.

Bármilyen fülprobléma tartós fennállása esetén fontos a megfelelő szakorvos haladéktalan felkeresése.

A hallásvesztés két típusa

A különböző fokozatú hallásvesztésnek az orvostudomány általánosságban két típusát különíti el:

  • a hallóideg károsodásából adódó, tehát idegi alapú;
  • és a hangvezető rendszer betegségéből eredeztethető hallásvesztés.

Az idegi alapú halláskárosodás kapcsán nagyon fontos a gyors felismerés, amit rendszeres kontrollvizsgálaton való részvétellel biztosíthatunk. Ha ugyanis a beteg időben megkapja a megfelelő gyógyszeres kezelést, a folyamat megállítható, rendszeres ellenőrzés mellett pedig szinten tartható. Amennyiben szükség van rá, a megfelelő ideg károsodásának pontos helyét olyan műszeres vizsgálatokkal lehet felmérni, mint a BERA vagy a CERA. Kisgyermekek esetében ezeket a vizsgálatokat minden esetben csak altatásban lehet elvégezni!

A hallásvesztés másik okát rendszerint a hallójárat, a dobhártya, a dobüreg, a hallócsont, bizonyos esetekben pedig az orrüreg és az orrsövény rendellenességei idézik elő. A hangvezető rendszer problémájából fakadó hallásvesztéskor a betegség jellegét hallásküszöb mérésével, valamint tympanometria- vagy impedancia vizsgálattal lehet felmérni és elkülöníteni.

A kommunikációban még korlátolt kisgyermekeknél a hallásvizsgálat mindig játékos audiometriával történik, de a süketkamrás hallásküszöb mérésére legkorábban 3-4 éves kortól válnak alkalmassá.

Mikor szükséges hallásvizsgálatot végezni?

Hallásvizsgálat végzésére rengeteg esetben szükség lehet. Csecsemő- és gyermekkorban általában akkor, ha a védőnő az ilyenkor elvégzendő kötelező szűrővizsgálatok során valami problémát érzékelt a gyermek hallásával, esetleg beszédfejlődési zavar lépett fel, vagy a szülő tapasztalja úgy, hogy ehhez kapcsolódó probléma áll fenn.

Felnőttkorban minden esetben fontos a hallásvizsgálat, ha hirtelen halláscsökkenést, gyakori középfülgyulladást, szédülést vagy fülzúgást tapasztalunk, esetleg zajos munkahelyen dolgozunk, netán valami miatt fennáll a zajártalom lehetősége. Ezen felül hallásvizsgálatra ad okot a fület érő bármilyen trauma, valamint a megnagyobbodott orrmandula is.

Kapcsolódó orvosaink