Hallásvizsgálat

Hallásvizsgálat

Bármilyen fülprobléma tartós fennállása esetén fontos a megfelelő szakorvos haladéktalan felkeresése.

A hallásvesztés két típusa

A különböző fokozatú hallásvesztésnek az orvostudomány általánosságban két típusát különíti el:

 • a hallóideg károsodásából adódó, tehát idegi alapú;
 • és a hangvezető rendszer betegségéből eredeztethető hallásvesztés.

Az idegi alapú halláskárosodás kapcsán nagyon fontos a gyors felismerés, amit rendszeres kontrollvizsgálaton való részvétellel biztosíthatunk. Ha ugyanis a beteg időben megkapja a megfelelő gyógyszeres kezelést, a folyamat megállítható, rendszeres ellenőrzés mellett pedig szinten tartható. Amennyiben szükség van rá, a megfelelő ideg károsodásának pontos helyét olyan műszeres vizsgálatokkal lehet felmérni, mint a BERA vagy a CERA. Kisgyermekek esetében ezeket a vizsgálatokat minden esetben csak altatásban lehet elvégezni!

A hallásvesztés másik okát rendszerint a hallójárat, a dobhártya, a dobüreg, a hallócsont, bizonyos esetekben pedig az orrüreg és az orrsövény rendellenességei idézik elő. A hangvezető rendszer problémájából fakadó hallásvesztéskor a betegség jellegét hallásküszöb mérésével, valamint tympanometria- vagy impedancia vizsgálattal lehet felmérni és elkülöníteni.

A kommunikációban még korlátolt kisgyermekeknél a hallásvizsgálat mindig játékos audiometriával történik, de a süketkamrás hallásküszöb mérésére legkorábban 3-4 éves kortól válnak alkalmassá.

Mikor szükséges hallásvizsgálatot végezni?

Hallásvizsgálat végzésére rengeteg esetben szükség lehet. Csecsemő- és gyermekkorban általában akkor, ha a védőnő az ilyenkor elvégzendő kötelező szűrővizsgálatok során valami problémát érzékelt a gyermek hallásával, esetleg beszédfejlődési zavar lépett fel, vagy a szülő tapasztalja úgy, hogy ehhez kapcsolódó probléma áll fenn.

Felnőttkorban minden esetben fontos a hallásvizsgálat, ha hirtelen halláscsökkenést, gyakori középfülgyulladást, szédülést vagy fülzúgást tapasztalunk, esetleg zajos munkahelyen dolgozunk, netán valami miatt fennáll a zajártalom lehetősége. Ezen felül hallásvizsgálatra ad okot a fület érő bármilyen trauma, valamint a megnagyobbodott orrmandula is.

Hallásvizsgálat magánrendelés árak

Hallásvizsgálat árak

ÁRAK

 • Gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálat 14 éves korig 23000 Ft
 • Felnőtt fül-orr-gégészeti vizsgálat 29000 Ft
 • Hallásmérés ~ 40 perc (Ez a vizsgálat külön nem vehető igénybe) +13000 Ft
 • Fülzúgás vagy szédülés kivizsgálás ~ 40-60 perc (Ez a vizsgálat külön nem vehető génybe) +20000 Ft
 • Leletelemzés komplex előzmények miatt (2 db-nál több korábbi nem tőlünk származó lelet esetén) - Kérjük előre jelezze ha előzményekkel rendelkezik +10000 Ft
 • Egy hónapon belüli kontroll 16000 Ft
 • Rövid konzultáció/Recepfelírás (Már meglévő pácienseknek időszakos gyógyszernél új adag receptfelírás) 7000 Ft
 • Visszarendelt hallójárat kezelés/csíkcsere 10000 Ft
 • Torok, orr vagy fülváladék bakteriális vagy gombás tenyésztés ( ez a vizsgálat külön nem vehető igénybe) +13000 Ft

Teljeskörű vizsgálataink magában foglalják, az aktuális kezelést, beavatkozást,  receptírást. Szükség esetén a tympanometriát, endoszkópos és fiberoszkópos vizsgálatot is, hogy teljes képet kaphassunk az Ön egészségi állapotáról. Ezek a tételek mind benne vannak a teljes körű vizsgálat árában.

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Hívás