Vissza a Fül orr gégészet oldalra

Gyermek fül orr gégészet

A gyermekes családok a legtöbbször valamilyen fertőzéses eredetű betegség miatt keresik fel a fül-orr- gégészetet.

A szakrendelés kiskorú páciensek esetében gyermekbarát környezetben, életkorukhoz igazodó eszközökkel és módszerekkel zajlik, a cél pedig az, hogy a vizsgálat, illetve a gyógyítás egyaránt kellemes hangulatban történjen.

A leggyakoribb fül-orr- gégészeti problémák gyermekeknél

Főként a kisebb gyermekeknél az immunrendszer fejletlensége és éretlensége miatt nagyon gyakran van szükség fül-orr- gégészeti szakrendelésre. A betegségeknek természetesen vannak különféle hajlamosító tényezői is, mint amilyen az asztma vagy a közösségbe kerülés. A gyermekeknél nagyon gyakori problémát jelentenek a különféle gyulladásos megbetegedések, amelyek a garathoz vagy a mandulához köthetők, de a virális eredetű nátha mellett a magnagyobbodott orrmandula, az általa előidézett fülkürt hurutok, a gennyes- vagy savós középfülgyulladások, sőt a fiatalkorban egyre gyakrabban megjelenő allergia is ide sorolható. A fül-orr- gégészet foglalkozik továbbá gyermekek esetében a hallásproblémákkal, az összes felső légúti betegséggel, az orr- és garatmandulák bárminemű problémáival, valamint a nyaki nyirokcsomók duzzanataival.

Az orrmandula megnagyobbodása

A megnövekedett orrmandula a kisgyermekek egyik leggyakoribb és általában az egyik legnagyobb fül-orr- gégészeti problémája, ami számtalan kellemetlen kísérő tünetet idézhet elő. Az általános orrdugulástól, horkolástól és szájlégzéstől kezdve, a nem múló náthán át, a középfül- és melléküreg-gyulladásig bezárólag bármi előfordulhat. Rengetegszer kíséri mindemellett nyaki nyirokcsomó duzzanat, de súlyosbíthatja a gyermekkori asztma tüneteit is. Az orrmandula megnagyobbodásától szenvedő gyermekek általában nagyon gyakran betegek, így a szülőknek és gyakran az orvosoknak is nagy fejtörést okoz a kérdés, hogy kivegyék, vagy inkább bent hagyják duzzadt mandulákat?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása minden esetben az adott pácienstől függ, ellenben az kijelenthető, hogy ha a duzzadt orrmandula már sokkal több bajt és kellemetlenséget okoz, mint amennyi hasznot termel – hiszen ne feledjük a kérdéses szerv egészségvédő szerepét –, akkor a műtéti eltávolítás gyakran elkerülhetetlen. Természetesen a fül-orr- gégész szakorvos előtte mindent megpróbál az orrmandula duzzanatának visszaszorítása érdekében, de ha a sokszor utolsó lehetőségként emlegetett szteroidos spray-vel sem sikerül eredményt elérni, akkor mindenképpen operációra van szükség.

Kapcsolódó orvosaink