Vissza a Fogászat oldalra

Foghiányok pótlása

A fogaknak a rágás mellett számos egyéb területen is szerepük van, így hiányuk pótlása nem csupán esztétikai kérdés.

A foghiányok pótlását alapvetően a következő csoportokba soroljuk:

Rögzített

  • fémkerámia fogpótlás
  • fémmentes kerámia fogpótlás

Teljesen vagy részlegesen kivehető

  • teljes fogpótlás
  • kapcsos fogpótlás
  • kombinált fogpótlás
  • implantátumokkal rögzített kivehető fogpótlás

Rögzített fogpótlások

Ezt a pótlást csak fogorvos tudja eltávolítani, maga a páciens nem. A rögzítés speciális ragasztó anyaggal történik az implantátumokhoz, vagy a megfelelően előkészített maradék fogakhoz.

A korona olyan fogpótlás, mely a koronai részét borítja be a megfelelően előkészített fognak, így természetes formájúvá alakítja. Foghiány pótlására nem alkalmas.

Hídról akkor beszélünk, ha foghiányt kell pótolni, ebben az esetben a pótlást a meglévő fogakra, implantátumokra kell helyezni, melyeket előbb csiszolni kell. Létezik csiszolás mentes eljárás is, azonban az kettőnél több hiány áthidalására nem alkalmazható.

A fémkerámia pótlás során egy fém vázra égetik rá később a kerámiát, mely teljesen eltakarja azt. Szilárd, stabil, azonban a fényáteresztő képessége nem egyezik meg a természetes fogakéval, így esztétikailag elmarad a fémmentes kerámia pótlásoktól.

A fémmentes kerámia pótlások esztétikus, valósághű eredményt adnak. A fényáteresztő képességük megegyezik a természetes fogakéval. Nagy távolságok áthidalására nem alkalmasak, mivel nincs bennük a stabilitást jelentő fémváz. Készülhetnek hagyományos préskerámiából, illetve cirkónium dioxidból. Utóbbi tervezése CAD/CAM szoftverrel történik, ezáltal sokkal megbízhatóbb és pontosabb eredményt ad, mint az emberi kéz által mintázottak. A megmunkálás precizitásának köszönhetően apróbb fogak is pótolhatóak vele.

Teljesen vagy részlegesen kivehető pótlások

A teljes pótlást abban az esetben alkalmazzuk, ha már a szájban nem maradtak fogak és valamilyen okból kifolyólag a beültetés nem lehetséges. Az első időkben a viselése kellemetlen, meg kell szokni , és mivel az állcsontgerinc folyamatosan épül le, ezért 1-2 évente alá kell bélelni, 6-7 évenként pedig ajánlatos cserélni.

Kapcsos pótlás akkor javasolt, ha részleges foghiányról beszélünk, azonban a fogak elhelyezkedése nem teszi lehetővé, hogy rögzített pótlás készüljön. Ebben az esetben egy fémből készített lemez rögzül kapcsokkal a megmaradt fogakhoz. Stabilabban rögzül ugyan, mint a teljesen kivehető pótlás, azonban a sokszor látszódó kapocs miatt nem túl esztétikus, különösen, ha front elhelyezkedésbe kerül.

A kombinált pótlásnak két fajtáját különböztetjük meg, a teleszkóposat és a csúsztatósat. Előbbit akkor készítjük, ha 2-3 darab megmaradt fog van a szájban. Ilyenkor ezekre fémkorona kerül, ezt nevezzük elsődleges koronának. A kivehető rész, a másodlagos korona belseje pont ennek a negatívjaként készül el, ezért behelyezéskor egymásba csúsznak, és a súrlódási erő hatására stabilan rögzül a szájban. A csúsztatós pótlás akkor javasolt, ha a frontfogak még meg vannak, illetve az oldalsó őrlőfogak hiányoznak. A megmaradt fogak két széléhez ún. csúsztatók kerülnek rögzítésre, melyek a kivehető rész belső kialakításába csúsznak bele a behelyezés alkalmával.

Harapásemelés

Felgyorsult világunkban a stressz mindennapi életünk részévé vált. Fogai gyorsan romlanak, kopnak, esetleg letöredeznek? Ha ehhez kialvatlanság, nyakfájás, ébredés utáni fejfájás vagy nyomásra érzékeny fogak társulnak, akkor valószínűleg bruxizmusról, vagyis fogcsikorgatásról van szó. Bár ez a környezetünk számára sem kellemes, az elszenvedőnek komoly egészségügyi következményekkel kell számolnia. A fogak kilazulhatnak, letörhetnek, de ha ez a probléma sokáig fennáll, akkor akár annyira is elkophatnak, hogy csak egy csonk marad belőlük, valamint az állkapocs is súlyosan megsínyli az állandó erőhatást, hogy az állkapocsízület begyulladhat, komolyabb esetben akár halláskárosodáshoz is vezethet.

A fogcsikorgatás - bár okozhatja rosszul elkészített fogpótlás vagy tömés is- alapvetően lelki eredetű, így a háttérben álló probléma megoldásával foglalkozni kell. Azonban addig is a legtöbb, amit tenni lehet, hogy megvédjük fogainkat, erre pedig kiváló a harapásemelő sín, melyet fogtechnikus készít el a fogorvos által történő mintavételezés után. Segítségével megszűnik az állkapocsra gyakorolt állandó nyomás, a nyak izmai elernyednek, a fogak nem sérülnek tovább.