Vissza a Fogászat oldalra

Fém- és esztétikus betét inlay onlay

A betét olyan tömés, amelyet a fogtechnikus készít az előkészített üregről vett lenyomat alapján.

Szilárd állapotban kerül az üregbe, és ott ragasztással rögzítjük. A betéttel kiterjedt foghiányt pótolhatunk.

Az onlay olyan betét, amely adott őrlőfog összes csücskét, a teljes rágófelszínt beborítja. Abban az esetben, ha a fognak legalább egy csücske ép, akkor a betétet inlaynek nevezzük. A betét a koronához képest konzervatívabb restauráció.

A betétek a rágófogak kezelésében kitűnő megoldást nyújtanak a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak szépítésére. Alkalmazásukkal élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így mosolya harmonikussá, kellemessé válik. Az ART MEDIC Fogászat szakemberei által alkalmazott esztétikus betétek minősége és pontossága kiemelkedő, rágóstabilitásuk és tartósságuk hosszú távra kínál megoldást.

Betétkészítés indikációs területei:

bármely tömés helyett, de elsősorban nagy foghiány esetén, amikor az egyszerű tömés rögzítéséhez nincsenek megfelelő feltételek, a tömés könnyen kieshet,

  • amennyiben kompozíciós tömőanyaggal nem tudjuk kialakítani a megfelelő anatómiai formát
  • ha szomszédos fogak érintkezését töméssel nem tudjuk kialakítani
  • rágófelszín rekonstrukciója esetén
  • kopott fogaknál harapásemelés céljára
  • gyökér kezelt fogak végleges ellátására
  • esztétikai okok miatt (ha a rágófog elszíneződött, vagy a fog struktúrája veleszületetten hibás)
  • régi, nagy kiterjedésű amalgámtömés cseréjére
  • fogpótlásokkal összefüggésben: a betéteket hiányzó fogak elhorgonyzására is használhatjuk. Ebben az esetben a pót fogat a hiányt határoló szomszédos fogakban lévő betétek tartják (ún. inlay elhorgonyzású hidak)
  • más tömőanyaggal szembeni allergia, galvanizmus esetén.

Inlay, onlay készítésének lépései:

Mivel a betétet a fogtechnikus készíti laboratóriumban, ez a fajta fogászati eljárás két ülésben zajlik.

Első ülésben: érzéstelenítést követően fúró segítségével eltávolítjuk a szuvas fogállományt, kialakítjuk a speciális üregformát. Ezek után lenyomatot és viaszharapást veszünk. Végül meghatározzuk az Ön fogaival harmonizáló fogszínt, és a preparált üreget ideiglenes töméssel zárjuk le a következő alkalomig. Az ideiglenes tömés feladata a fog és fogbél védelme a mechanikai-, hő- és kémiai hatásokkal szemben. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol azt gipsszel öntik ki, elkészítik a gipszmintát. A gipszminta segítségével történik a preparált üregbe tökéletesen illeszkedő pótlás kialakítása.

A fogtechnikus mikroszkóp alatt készíti el az üregbe 100%-osan illeszkedő, az egyéni színkaraktert is figyelembe vevő betéttömést (inlay, onlay) kívánság szerint grádiából, kerámiából vagy aranyból.

Második ülésben: eltávolítjuk az ideiglenes tömést, nyálrekesszel vagy vattarolnikkal izoláljuk a fogat, tisztítjuk az üreget, majd bepróbáljuk, végül beragasztjuk az elkészült betétet. Ellenőrizzük a harapási magasságot és, polírozzuk a betét felszínét.