Vissza a Fogászat oldalra

Bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfogak eltávolítása néha olyan nehézségű, mint egy "sima" foghúzás. Az esetek nagy részében azonban a bölcsességfogak rendellenes helyzete miatt az eltávolítás nehézségekbe ütközik.

A beékelődött fogak eltávolításához szükség van az őket körülvevő csont részleges – kisebb vagy nagyobb mértékű – eltávolítására, elfúrására. Általános szabály, hogy abban az esetben, ha a bölcsességfog „sima” eltávolításának akadálya van, akkor az eltávolítást – csont elvétele nélkül – erőltetni nem szabad, mert súlyos következményekhez vezethet.

A csont eltávolítását köznapi nyelven "vésésnek" is nevezik. Ez az elnevezés manapság már azért nem helyes, mert a fogat fedő csontot nem "véssük", hanem speciális csontmaró fúrókkal távolítjuk el. Amennyiben lehetséges, a bölcsességfogat is eldaraboljuk még bent a csontban, hiszen így kevesebb csont elfúrására van szükség; képletesen szólva, a fog szétdarabolva kisebb "lyukon" is kifér. A fog eltávolítását követően a csontsebet kikaparjuk, hogy abban csont- vagy fogtörmelék, illetve az ún. fogzacskó maradványa, és a bölcsességfog körül esetlegesen kialakult cisztaszerű képlet ne maradjon bent. A bölcsességfogak eltávolításának befejező mozzanata a seb összevarrása. A páciensek állandó kérdése, hogy mennyi ideig fog tartani a beavatkozás. Ezt természetesen nem lehet megmondani. Mindenkor a legnagyobb gondossággal dolgozunk, és bizonyos anatómiai képletekre is figyelemmel kell lennünk.

A műtét után

A bölcsességfogak eltávolítása után az esetek nagy részében antibiotikumot kell szedni a páciensnek.

A bölcsességfogak eltávolítása után célszerű, és igen jó hatású, ha az érintett terültre, az arca (természetesen kívülről) hideg borogatást teszünk. Fájdalomcsillapító szedésére is szükség lehet egy-két napig.

Az esetlegesen műtét után is előforduló szájzár megelőzésének illetve kezelésének egyik igen fontos tényezője a rágás, vagyis az állkapocs mozgatása, működtetése. Nagyon jó hatású, és mindenkor javasolt szájöblögető-szájfertőtlenítő szer használata, mert a fentiekben részletezett szájüregi kórokozó-flórát bizonyos fokig semlegesíteni tudja. A felső bölcsességfogak eltávolítása utáni teljes gyógyulási idő 3-4, az alsóké 5-6 nap.