Blog
  1. Híreink
  2. A fogszuvasodás leggyakoribb jelei - tünetek, kezelés és megelőzés
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. A fogszuvasodás leggyakoribb jelei - tünetek, kezelés és megelőzés

A fogszuvasodás leggyakoribb jelei - tünetek, kezelés és megelőzés

A fogszuvasodás leggyakoribb jelei - tünetek, kezelés és megelőzés

A fogak egészsége nem csupán esztétikai szempontból fontos. A fogszuvasodás, vagy más néven káriesz (caries), minden korosztály számára ismerős fogászati probléma, amely nem megfelelő kezelés hiányában komoly kellemetlenségeket okozhat. Olyan egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint a fogvesztés, de a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is növelheti. Minél korábban felismerjük a tüneteit, annál hatékonyabban kezelhető és megelőzhető a további károsodás.

Mi is az a káriesz?

A káriesz, vagyis a fogszuvasodás a fogak épségének veszélyeztetése, melynek következtében lyukak, fogérzékenység és fájdalom jelentkezhet. Okai közé tartozik a baktériumok által termelt savak hatása, melyek lebontják a fogzománcot. A megelőzés kulcsfontosságú, ideértve a rendszeres fogmosást, a fogselyem használatát, az alacsony cukortartalmú étrendet és a fluorid tartalmú termékek használatát. Rendszeres fogorvosi vizsgálatok és a szülői figyelem különösen fontos gyerekeknél is.

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás egy bakteriális eredetű betegség, mely a fogak épségét veszélyezteti. A baktériumok, amelyek a szájüregben találhatók, lebontják a cukrokat, savakat termelnek, amelyek megtámadják és károsítják a fogzománcot és a dentint, ezáltal lyukakat okozva a fogakban. Ennek a folyamatnak a megelőzésében kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzések, mert ha nem kezelik megfelelően, a fogromlás súlyosabb fogászati problémákhoz vezethet.



Forrás: Pexels

Melyek a fogszuvasodás leggyakoribb tünetei?

  • Fényes, fehér foltok a fogakon: Ez a fogzománc úgynevezett demineralizációjának első jele, ami a szuvasodás korai stádiumában figyelhető meg.
  • Sötét vagy barna foltok: Ahogy a szuvasodás halad, a kezdetben fehér foltok sötétebbé, barnává válhatnak.
  • Fogérzékenység: A fogak érzékenyek lehetnek hidegre, melegre, édesre vagy savanyúra, emellett szúró, éles fájdalom is jelentkezhet bennük.
  • Lyukak a fogakban: Szemmel látható lyukak jelenhetnek meg a fogak közötti résekben vagy a fog felszínén.
  • Fájdalom: Annál valószínűbb a fájdalomérzet, minél jobban előrehalad a szuvasodás.

A lepedék szerepe a fogromlásban

Cukortartalmú ételek fogyasztása után tíz perccel savvá bontják a cukor egy részét a lepedék baktériumai. Ez az úgynevezett demineralizáció. Ettől jelentősen csökkenni kezd szájunk pH értéke. A nyálban megtalálható, savat semlegesítő ásványi anyagoknak köszönhetően a pH érték hamarosan újra emelkedni kezd, de a fogakon maradt lepedék lassítja ezt a folyamatot, tovább tartja fenn a savas közeget. Ezért akár egy teljes óráig eltarthat, míg a pH érték újra normális lesz. Ezért különösen fontos a fogápolás, fogmosás minden elfogyasztott cukros étel után.

Emiatt romlanak leginkább a fogak

  • Rossz szájhigiénia: A nem megfelelő fogmosás és a fogselyem használatának mellőzése, valamint a helytelen szájápolási szokások hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz.
  • Cukor és szénhidrátok fogyasztása: A cukor és szénhidrátok lebontása a szájban savakat eredményez, amelyek károsíthatják a fogzománcot és elősegíthetik a szuvasodást.
  • Savas ételek vagy italok rendszeres fogyasztása: A szénsavas üdítők vagy a citrusfélék károsíthatják a fogzománcot.
  • Rendellenes fogstruktúra: Bizonyos fogfelszínek nehezebben tisztíthatók, ami szintén kockázati tényező, különösen nem megfelelő szájhigiéniai gyakorlatok mellett.
  • Alacsony fluorid expozíció: A fluorid fontos szerepet játszik a fogak erősítésében és a szuvasodás megelőzésében. Alacsony fluorid expozíció esetén a fogak hajlamosabbak lehetnek a károsodásra.
  • Rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás: A dohányzás és az alkohol csökkenti a szájüreg természetes védelmi mechanizmusait, így növeli a fogromlás kockázatát.
  • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például az antidepresszánsok és az antihisztaminok, szájszárazságot okozhatnak, ami növelheti a romlás kockázatát, mivel a nyál hiánya ugyancsak csökkenti a fogak természetes védelmét.


Forrás: Pexels

Ezek az ételek és italok marják a fogzománcot

A lepedékben a baktériumok tovább élnek, tovább roncsolják a fogzománcot is. Fontos tudni, hogy a gyakori étkezés, a rendszeres nassolás kedvez a fogzománcot károsító, savtermelő baktériumoknak.

  • A liszt, a kenyér és a cukor növeli szájunkban a savtermelődést.
  • Cukros üdítők, energiaitalok, alkoholos italok, ízesített ivójoghurtok a savtermelést fokozzák, a citromlé és a dobozos gyümölcslevek erősen oldják a fogzománcot.
  • A paradicsom, alma, narancs magas savtartalmú ételek, szintén erősen károsak a fogakra.


Hogyan diagnosztizálható a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás diagnosztizálása a fogorvos feladata, aki a rendszeres ellenőrzések során vizuális vizsgálatot, esetleg röntgenfelvételt is végez. Az orvos ezek alapján dönt a fogkárosodás mértékéről, és arról, hogy milyen kezelési stratégia szükséges.

Forrás: Pexels

A fogszuvasodás kezelése 

A probléma kezelése attól függ, milyen mértékű a szuvasodás: a kisebb szuvasodást általában fogtöméssel lehet orvosolni, de a nagyobb károsodás esetén gyökérkezelésre, esetleg fogpótlásra lehet szükség. A legjobb kezelés egyértelműen a megelőzés, amely a helyes szájápolással érhető el!

Hogyan előzhető meg a baj?

  • Rendszeres fogmosás: Naponta legalább kétszer, étkezések után, ajánlott cukros ételek fogyasztása után is.
  • Fogselyem használata: A fogak közötti ételmaradékok eltávolítása is fontos lépés a megelőzésben.
  • Megfelelő táplálkozás: Alacsony cukortartalmú étrend, javasolt kerülni a szénsavas italokat, mert ezek elősegítik a baktériumok szaporodását.
  • Rendszeres fogorvosi ellenőrzések: Évente legalább kétszer ajánlott átvizsgáltatni a fogainkat.
  • Fluorid tartalmú fogkrémek és szájöblítők: Támogatják a fogzománc erősítését, védelmét.

Fogszuvasodás gyerekeknél

A fogszuvasodás gyermekeknél is előfordulhat, mégpedig már nagyon korai életkorban. A gyermekkori szuvasodás okai ugyanazok, mint a felnőttek esetében, de a megelőzésénél kiemelten fontos a szülők szerepe. 

A megelőzéshez a következő lépéseket javasoljuk:

  • Rendszeres fogmosás: Már a tejfogak megjelenésekor el kell kezdeni a naponta kétszeri fogmosást, természetesen a gyermek korának és képességeinek megfelelően.
  • Alacsony cukortartalmú étkezés: Kerülni kell a kicsiknek is a túlzott cukorfogyasztást, például a cukrozott italok, édességek fogyasztását.
  • Fluorid tartalmú fogkrém: a fluorid erősíti a fogakat és segít megelőzni a fogszuvasodást. A fogkrém mennyiségét a gyermek korától függően kell mérni.
  • Rendszeres fogorvosi ellenőrzés: a szülőknek már a tejfogak megjelenésekor el kell kezdeniük a fogorvosi vizsgálatokat és fenn kell tartaniuk azok gyakoriságát, ahogy a gyermek nő.

Összegzés

A fogszuvasodás megelőzése érdekében kiemelkedően fontos az egészséges szájhigiéniai szokások kialakítása és fenntartása, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzések. Bár a fogszuvasodás kezelhető, a legjobb megoldás mindig a megelőzés. 

Ha bármilyen aggodaloma merült fel fogainak egészségével kapcsolatban, esetleg fogszuvasodás jeleit észlelte,  forduljon az Erzsébet Dental fogspecialistáihoz, akik az Ön számára legeredményesebb kezelést nyújtják majd.

Hívás