Blog
  1. Híreink
  2. 4 hasznos tipp a fülfájás otthoni csillapításához
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. 4 hasznos tipp a fülfájás otthoni csillapításához

4 hasznos tipp a fülfájás otthoni csillapításához

4 hasznos tipp a fülfájás otthoni csillapításához

Megjelenését követően haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni, de megeshet, hogy olyan időpontban vagy olyan helyen tör ránk, amikor és ahol nem tudunk azonnal megjelenni a szakrendelésen. Ilyen esetekben gyakran könnyebbé teheti a várakozást és a fájdalom elviselését, ha ismerünk néhány házi praktikát, amelyekkel csillapíthatjuk a kellemetlen fülfájást. Lássuk, hogy melyek ezek!

1. Fájdalomcsillapítót, de milyent?

Ha fáj a fejünk, rendszerint azonnal fájdalomcsillapítóhoz nyúlunk, de fülfájdalom esetén sokakban felmerül a kérdés, hogy ugyanazok a nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények vajon ilyenkor is alkalmazhatók-e? Az előírt mennyiségben természetesen igen, de ügyeljünk arra, hogy pontosan betartsuk a betegtájékoztatóban leírt adagolási irányelveket. Utóbbi főként csecsemőknél és kisgyermekeknél nagyon fontos, akiknek minden esetben csak az orvos által előírt fájdalomcsillapítót adhatjuk a szükséges mennyiségben. Ha nem található otthon ilyen, keressük fel a legközelebbi ügyeletet, ahol biztosítják a megfelelő készítményeket addig, amíg nem tudjuk elvinni gyermekünket a megfelelő szakorvoshoz.

2. A melegítés vagy a hűtés is jó megoldás lehet!

Hogy a fülfájást melegítéssel vagy hűtéssel enyhíthetjük-e, azt a legtöbb esetben a fájdalom kiváltó oka határozza meg. Mivel orvosi vizsgálat nélkül ezt nem tudhatjuk, ezért bátran próbáljuk ki mind a két verziót, hiszen nagyobb kárt nem okozunk, ellenben elképzelhető, hogy a melegítés vagy a hűtés nagyon jót tesz a fájdalomnak. Sőt az sem kizárt, hogy a hideg és a meleg váltogatása hoz eredményt! A melegítés kapcsán használható infralámpa – egy alkalom legfeljebb 20 percig tartson –, de nagyanyánk ősi módszere, avagy a sóval teli meleg zokni is hatásos lehet. Ha hűtésre van szükség, a gyógyszertárban kapható jégzselé az egyik legjobb megoldás, de a jégakku is jó szolgálatot tehet. Fontos azonban, hogy közvetlenül a bőrhöz és a fülhöz soha ne tegyük, előbb csavarjuk bele egy konyharuhába.

3. Fülcsepp? Inkább felejtsük el!

Sokan követik el azt a hibát, hogy a fül-orr- gégész szakorvos felkeresése előtt a gyógyszertárban vesznek valamilyen recept nélküli fülcseppet. Ez azonban nem mindig szerencsés megoldás, mert nem tudhatjuk például, hogy dobhártyánk milyen állapotban van, illetve a gyulladásra vagy a fertőzésre miként reagálnak a cseppek. Előfordulhat, hogy többet ártunk vele, mint amennyit használunk. Ha mindenképpen meg akarunk próbálni valamit, legyen az a kövirózsa! A kis növény leveléből kipréselt cseppek az esetek 99 százalékában pozitív hatást gyakorolnak a fülfájásra – illetve annak okozójára –, de az biztos, hogy a gyógyszerekkel ellentétben legalább kárt nem okozunk vele!

4. Egy kis masszírozás is segíthet!

Akárcsak fogfájás esetén, a fülfájdalom kialakulásánál is sikert érhetünk el egy kis masszírozással, hiszen ezzel olyan idegeket és pontokat stimulálhatunk, amelyek átmeneti fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A fül környéke, a nyak oldalsó területe és az állkapocs izmai például ilyenek, masszírozásukkal tehát pozitív hatást érhetünk el.

+1. A fülfájdalom kezelése orvos feladata!

Bár a fenti praktikák hatásosak lehetnek a fülfájás csillapítására, a probléma okát azonban nem szüntetik meg! Emiatt minden esetben fontos egy fül-orr- gégész szakorvos felkeresése, aki egy alapos vizsgálat előtt még a fájdalom fokozódása vagy a még kellemetlenebb szövődmények kialakulása előtt elvégzi a megfelelő beavatkozást, vagy felírja számunkra a megfelelő gyógyszereket, amelyek néhány napon belül tartósan elmulasztják a betegséget.

Hívás