COVID-19 PCR teszt

Hivatalosan elfogadott PCR teszt házhoz megy SARS-CoV-2 vírus). Budapest teljes területén és vonzáskörzetében 8-20 óráig szakembereink házhoz mennek és a PCR tesztet elvégzik! Emellett XX. kerületi klinikánkon is elvégezzük a hivatalosan elfogadott PCR tesztet és antigén gyorstesztet.

Mit kell tudni a PCR-tesztről?

A PCR-teszt a koronavírus RNS-ének, annak örökítőanyagának kimutatására irányuló eljárás. Mivel magának a vírusnak a jelenlétét mutatja ki, ezért a legmegbízhatóbb vizsgálati módszerként tartják számon. A mintát a garat és az orr nyálkahártyájáról veszik. A teszt eredménye alapján a páciensről kiderül, hogy fertőzött-e a vírussal, így képes-e megfertőzni a környezetében lévőket. A PCR-teszt emellett arra is szolgál, hogy a már korábban pozitívnak bizonyuló betegekről kiderüljön, hogy a fertőzés még fennáll-e az esetükben. Amíg a betegség tart, addig a PCR-teszt eredménye is pozitív lesz.

A megbízhatóság mellett a PCR-teszt másik nagy előnye, hogy már néhány nappal a fertőzést követően kimutatja a vírus jelenlétét. Túl korai mintavételnél előfordulhat, hogy a fertőzöttség még nem mutatható ki, ebben az esetben néhány nappal később érdemes ismételten elvégezni a tesztet.

Mikor javasolt PCR-tesztet csináltatni?

Egyes jogszabályok megkövetelik, hogy csak negatív koronavírus-teszt birtokában végezhetők bizonyos tevékenységek (pl. munkába állás, munkába való visszatérés, stb.). Ha ránk nem vonatkozik ilyen kötelezettség, de felmerül bennünk a fertőzöttség gyanúja, javasolt, hogy elvégeztessük a PCR-tesztet.

Különösen az alábbi szituációkban szükséges, illetve javasolt részt venni tesztelésen:

 • külföldi utazás előtt és után,
 • munkába álláskor, munkahelyváltáskor, munkába való visszatéréskor,
 • rokonlátogatás előtt,
 • ha koronavírusos személlyel vagy tárggyal került kapcsolatba,
 • műtéti beavatkozások előtt,
 • ha koronavírusra utaló tüneteket észlel magán.

Mik a koronavírus leggyakoribb tünetei?

Szerencsére az esetek többségében a koronavírus tünetek nélkül vagy enyhe panaszokkal zajlik le, azonban az időseknél és a krónikus betegségekben szenvedőknél jóval nagyobb a kockázata, így akár halálos szövődmények kialakulásához is vezethet. A koronavírus ma még meglehetősen kiszámíthatatlan, mivel fiatal, egészséges embereknél is okozhat válságos állapotot. Hogy ennek pontosan mi állhat a hátterében, arra ma még az orvostudomány nem találta meg a választ.

A leggyakrabban az alábbi tünetek fordulnak elő:

 • izomgyengeség, levert állapot, a betegnek nehezére esik felkelni is,
 • köhögés, torokfájás,
 • légszomj,
 • fejfájás,
 • láz vagy hőemelkedés,
 • íz- és szagérzékelés hiánya,
 • hányás, hasmenés.

Hogyan készüljünk a PCR-tesztre?

Ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt kaphassunk, fontos betartani néhány előírást a PCR- teszt elvégzése előtt.

A mintavétel előtti 4-5 órában az alábbi tevékenységeket tilos végezni:

 • ne egyen, ne igyon (még vizet sem),
 • ne mosson fogat, ne öblögesse a szájüreget, garatot,
 • ne rágózzon,
 • ne használjon semmilyen leheletfrissítő készítményt (pl. cukorkát, szájvizet),
 • ne dohányozzon!

A vizsgálaton csak a szájat és az orrot elfedő maszkban jelenhet meg, sál vagy kendő használata nem elfogadható.

Hogyan történik a mintavétel a PCR-teszt során?

A mintavételt megelőzően klinikánk munkatársai kikérdezik, hogy vannak-e a koronavírusra jellemző tünetei, illetve megmérik a testhőmérsékletet.

A nyálkahártyatörlet levétele steril mintavételi pálcákkal történik, először a felső garatívből, majd az orrnyálkahártya felszínéről. A két törletet ezt követően belemossuk az úgynevezett stabilizáló inaktiváló médiumba. A pálcákat veszélyes hulladékként kezeljük a továbbiakban.

A mintákat laboratóriumi körülmények között vizsgálják, a vizsgálat eredménye pozitív vagy negatív lehet.

A mintavétel ugyan nem fájdalmas, de kellemetlen érzéssel, öklendezéssel járhat, a hirtelen fejmozdulatok mindenképpen kerülendők.

A PCR-tesztet igénybe vevő személy az eljárást otthon, saját kezűleg nem végezheti el, mivel az speciális eszközöket és szaktudást igényel. A szakszerűtlen mintavétel téves eredményhez vezethet! Munkatársainknak megvan a szakszerű mintavételhez szükséges képzettségük és gyakorlatuk, valamint el vannak látva a legszigorúbb járványügyi előírásoknak megfelelő védőfelszereléssel az Ön maximális biztonsága érdekében.

Milyen pontosságú a PCR-teszt?

Mivel a PCR-teszt a vírus RNS-ét mutatja ki, ezért a legmegbízhatóbb eljárásnak minősül. Ebből adódóan a vizsgálat pontossága meghaladja a 95%-ot.

Mennyi idő alatt kapom meg a PCR-teszt eredményét?

Ha a PCR-teszt eredményére sürgősen lenne szüksége, akkor ezt jelezze munkatársainknál!

Nem sürgős esetben az eredmény rendszerint 24 órán belül megszületik. Ha a fertőzöttség fennáll, akkor a hatályos jogszabályoknak megfelelően a pozitív eredményről tájékoztatjuk az illetékes hatóságot.

Ha korábban már pozitív tesztet produkált, akkor a gyógyulttá nyilvánításhoz két, negatív eredménnyel járó mintavétel szükséges, melyek között 48 órának kell eltelnie.

Antigén gyorsteszt

Hasonlóan a PCR vizsgálathoz, a vírus jelenlétét mutatja ki a páciens szervezetében. Akkor pozitív, ha a koronavírus már megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján. Ez már a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban bekövetkezik, tehát ez a teszt is a PCR-hez hasonlóan kimutathatja a fertőzést. Előnye, hogy a vizsgálat gyors, a minta levétele után kb. 15 perccel eredményt ad és olcsóbb, mint a PCR vizsgálat. Hátránya, hogy hatósági karantén mentesítésre és egyéb hatósági igazolásra nem lehet felhasználni.

A mintavétel módja megegyezik a PCR vizsgálati mintavétellel, a betegnél egy mintavevő pálcával az orrgaratról veszünk mintát. A páciensnek a mintavétel előtt 4-5 órával enni, inni, fogat mosni és dohányozni sem szabad. A levett mintából, a mintavétel helyszínén ki tudjuk mutatni a vírust.

Árak

PCR teszt19500 Ft
Antigén gyorsteszt9900 Ft
Kiszállás díja10000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!